Utbildningsnätverket Stockholm

Program för träffar våren 2020

Virtual Reality för onboarding

Studiebesök på Ericsson, Virtual Reality-utbildning på allvar.

Anna Cau och David Grahnberg från Ericsson bjuder in till Kista för att vi ska få ta del av onboarding med hjälp av Virtual Reality. Hur kom man på idén? Hur har man gått tillväga och vad säger de som onboardas?

Ericsson bygger en topp­modern fabrik för tillverkning av 5g-teknik i USA. Här kommer medarbetarna att jobba i en fullt ut automatiserad miljö med spjutspetsteknik. Idag får vi vara med om onboarding för de nyanställda—redan innan fabriken är färdigbyggd. En av Ericssons modernaste fabriker finns i Tallin, den har stått modell för den nya fabriken i USA.

Projektet fick bra stöd från ledningen och många andra blev engagerade i projektet som var ett helt nytt sätt arbeta hos Ericsson, inte bara tekniken utan också ett gott samarbete över avdelningsgränserna.

Fabriken är klar i början av 2020 men skulle bemannas redan under 2019. Det var därmed viktigt att sjösätta projektet så fort som möjligt. På sex veckor var projektet i hamn—allt med intern kompetens.

Vi får prova på VR-utbildningen och möter där en avatar, Jüri Josepson, Improvement Manager som guidar oss igenom fabriken och svarar på frågor.

Anna Cau har stora planer för vr-tekniken. Hennes vision är att vi inom två år ska kunna ha sessions där våra fabriker kan mötas i den ­virtuella miljön utan att resa till varandra och dela lärande och best practice och öka samarbetet. För lärande och utveckling verkar det vara rätt väg att gå.

Tid: 20 mars 2020, 9 - 12, frukost från 8.30. Flyttad till 28 augusti
Plats: Ericsson, Torshamnsgatan 21, Kista. Lokal Hilda
Antalet besöksparkeringar kan vara begränsat men mässan har parkering och det finns parkerings (om man har tur) även längs gatan.

Anna Cau och David Grahnberg
Anna Cau och David Grahnberg

Föreläsare:

Anna Cau, Head of People, Group Supply.
David Granberg, Learner Experience Designer, Group Function